Öppettider
Måndag - Fredag 08 - 19
Lördag - Söndag 10 - 16
Bygglovsritningar
Vad är bygglovsritningar?
Bygglovsritningar visar hur du tänkt bygga och ligger till grund för beslut om bygglov. Bygglovsritningar är några av de viktigaste handlingarna vid en bygglovsansökan det är viktigt att de är välgjorda samt tydliga. Alla bygglovsritningar ska vara fackmässigt utförda.
Fasadritning
Fasadritningar visar fasaderna för fastigheten eller objektet sedda rakt framifrån. Skalan för ritningarna skall vara 1:100. Det ska även anges i ritningen eller på en separat beskrivning vilka färg samt material val som gjorts. Befintliga samt nya marknivåer skall även anges. Förhållanden till eventuella grannfastigheter ska även påvisas. Behöver du hjälp med fasadritning eller andra bygglovsritningar är du välkommen att kontakta oss
Markplaneringsritning
En markplaneringsritning visar planerade samt befintliga markåtgärder åskådliggjorda uppifrån. Skalan för markplaneringsritningen skall vara 1:200. En markplaneringsritning påvisar var byggnaden är placerad samt hur schaktningar, uppfyllnader, markhöjder, slänter, murar, infarter, parkering samt annat är placerat. Behöver du hjälp med markplaneringsritning eller andra bygglovsritningar är du välkommen att kontakta oss
Marksektionsritning
På marksektionsritningar påvisar man planerade samt befintliga marknivåer sedda i genomskärning och även avståndet till fastighetsgränsen. På både markplaneringsritning samt situationsplanen ska det synas var marksektionsritningens sektioner är tagna. Marksektionsritningen skall vara i skala 1:200. Marksektionsritningen visar var byggnaden är placerad samt hur marken planeras med markhöjder, schaktningar, uppfyllnader, slänter, murar, infarter, parkering mm. Ritningen skall även åskådliggöra anslutning till avlopp och vatten samt hanteringen av fastighetens dagvatten. Tillgängligheten på tomten ska visas och hur man når fastigheten. Om marken ändras mer än 50cm behövs en marksektionsritning. Behöver du hjälp med marksektionsritning eller andra bygglovsritningar är du välkommen att kontakta oss
Planritning
På en planritning visas planlösning i byggnaden ovanifrån. Planritningar skall åskådliggöra alla våningsplan med planlösning och eventuella lägenhetsindelningar separat. För att kunna bedöma tillgängligheten och användbarhet ska alla möbler samt fast inredning var inritad på planritning. Bredd och längd ska vara måttsatt på ritningen så att area går att räkna ut. Skalan för planritningen skall vara 1:100.
Planritningen skall visa bland annat:
-
Entré med trappor om det finns eller hiss från yttre entré.
-
Dörrar
-
Fönster
-
Trappor
-
Balkong
-
Altan
-
Rumsindelning
-
Eldstad
Planritningar behövs t.ex. vid:
-
Nybyggnad
-
Tillbyggnad av befintligt hus
-
Ändrad användning från t.ex. råvind till bostad
-
Vid nyinstallation alternativt flytt av befintliga dörrar eller fönster
. Behöver du hjälp med planritning eller andra bygglovsritningar är du välkommen att kontakta oss
Sektionsritning
Sektionsritning visar en genomskärning av byggnaden. Den åskådliggör golv, bjälklag, tak, skorsten med mera. En sektionsritningen ska vara i skala 1:100.
Sektionsritningen skall visa:
-
byggnadens höjder
-
rummens höjder
-
vinklar på tak
-
placering av bjälklagen
-
de färdiga golvens nivå
-
markens nivå vid entréer och fastighetens anslutning till marken
Vid tillbyggnad av befintlig fastighet skall sektionsritningen påvisa genomskärning genom den befintliga fastigheten och tillbyggnaden för att åskådliggöra eventuella nivåskillnader. Behöver du hjälp med sektionsritning eller andra bygglovsritningar är du välkommen att kontakta oss.
Situationsplan
En av de viktigaste ritningarna du skall lämna in med din bygglovsansökan är situationsplan. En situationsplan ska visa fastigheten med fastighetsgränser, alla befintliga byggnader, anläggningar och omgivningen sedd uppifrån. På situationsplanen åskådliggörs var den föreslagna åtgärden är tänkt att placeras. Ritningen ska vara i skala 1:400.
En situationsplan visar bland annat:
-
nya byggnaders placering samt tillbyggnader
-
var en planerad ändring är placerad som t.ex. ny eller tillkommande dörr eller balkong
-
vilken byggnader eller delar som planeras att rivas
-
träd som planeras att fällas
-
placering av planerade skyltar
-
placerar av plank/staket, mur, återvinningsstation mm.
-
vid ändrad användning markeras fastighet där ändringen paneras alternativt del av fastighet.
På situationsplan skall längd och bredd visas på byggnader, placering av byggnaden genom minst två avstånd i rät vinkel till tomtens gräns samt i vissa fall kan koordinater med tre decimaler behövas i vardera hörn. Situationsplanen kan vid vissa åtgärder behöva vis t.ex. plats för lastning och lossning, parkeringsplats, handikapparkering, lösning för sophantering mm. För att bedömning av tillgängligheten skall vara möjlig anges markens höjder och lutningar.
Underlag för situationsplan
En situationsplan skall vara baserad på aktuellt kartunderlag. Beroende på åtgärd ska kartunderlaget oftast vara nybyggnadskarta alternativt enklare utdrag ur baskarta. När åtgärder mm. är inritade på kartunderlaget blir det en situationsplan.
Behöver du hjälp med situationsplan eller andra bygglovsritningar är du välkommen att kontakta oss.
Konstruktionsritning
På en konstruktionsritning visas byggnadens bärande konstruktion. Konstruktionsritningen visar montering samt dimensionering av byggkomponenter. Beroende på projektets komplexitet kan antalet konstruktionsritningar variera. Konstruktionsritningar skall upprättas av sakkunnig konstruktör.
Behöver du hjälp med konstruktionsritning eller andra bygglovsritningar är du välkommen att kontakta oss.
Kontakta oss
Kontakta oss för att få hjälp med bygglovsritningar samt svar på dina frågor och diskutera ditt projekt med en projektledare.